La Veu: Els lineals dels supermercats comencen a vendre la llet i els ous dissenyats pels consumidors

categoría Artículos
4 Nov 2019

Els lineals dels supermercats comencen a vendre la llet i els ous dissenyats pels consumidors

Els productes impulsats per la iniciativa ‘¿Quién es el jefe?’ garanteixen una retribució justa per als productors.

 

 

VALÈNCIA. El sector primari no passa pel seu millor moment. Ja és un fet habitual que agricultors i ramaders es queixen perquè no reben un preu just pels seus productes i, en alguns casos, no arriben ni tan sols a cobrir els costs de la producció dels aliments que després venen. Amb l’objectiu d’intentar revertir aquesta tendència va nàixer a França la iniciativa ‘¿Quién es el jefe?’, que busca la implicació dels consumidors per a garantir un preu just als productors.

El moviment, iniciat per consumidors anònims i ramaders, consisteix a dissenyar un producte per a produir-lo en condicions adequades i vendre’l a un preu just. La iniciativa va aterrar a l’Estat a principis d’any i s’hi van sumar més de 6.000 consumidors i d’altres productors per a dissenyar, a través d’un qüestionari, com havia de ser la llet que volien consumir i quins criteris de sostenibilitat, retribució al ramader i benestar animal havia de complir.

Després del qüestionari de la llet, es va dissenyar el dels ous i, a hores d’ara, aquests dos productes ja es poden començar a trobar als lineals dels supermercats. Igual que a França, el primer supermercat que s’ha adherit al moviment i ha decidit comercialitzar aquests productes és Carrefour. Així, els consumidors poden trobar a les prestatgeries del supermercat la llet des del dia 16 d’octubre i els ous des del dia 26 del mateix mes.

39 cèntims per al ramader per la llet

 

Després d’omplir el qüestionari i de seleccionar els criteris que consideraven adients, la llet de ‘¿Quién es el jefe?’ es ven a 0,84 euros el litre la desnatada; a 0,90, la semidesnatada, i a 0,99 euros, el litre de llet sencera. D’aquesta quantitat, el ramader rebrà 0,39 euros per litre, amb una garantia d’estabilitat de preus durant tres anys.

“Aquesta suma inclou una remuneració justa pel seu treball i la garantia, important per a nosaltres, els consumidors, que obtindrem una llet que respon a criteris de qualitat clars”, destaca Annaïck Locqueneux, impulsora de la iniciativa a l’Estat.

En aquests moments hi ha 17 famílies involucrades en la producció de llet, principalment de Castella i Lleó, que és on la iniciativa ha trobat un col·lectiu de ramaders amb possibilitats de seguir els criteris triats. No obstant això, des de ‘¿Quién es el jefe?’ estan oberts a incloure-hi nous productors, fet que dependrà “de la mobilització dels consumidors entorn d’aquesta iniciativa”.

Una dotzena d’ous per 2,83 cèntims

 

El segon producte a la venda són els ous. En aquest cas, la dotzena ix a 2,83 euros, un preu amb el qual es garanteix una remuneració justa per als ramaders, als quals se’ls ajuda a reconvertir les explotacions a camperes o ecològiques.

Els ous dissenyats pels consumidors són de codi 1. Això vol dir que les gallines ponedores són camperes i es crien en llibertat. Els cereals suposen almenys el 60% de l’alimentació de les gallines i entre la granja –actualment a Toledo– i el centre d’embalatge no hi ha més de 150 quilòmetres, amb la qual cosa s’intenta evitar al màxim l’impacte mediambiental que suposa la producció d’ous.

Entre altres característiques, els votants han decidit que no s’afegisca color artificial al rovell de l’ou, que l’embalatge siga de cartó i que la mida de l’ou siga mitjana, entre 53 i 63 grams.

Pròxims productes a la venda

 

Una vegada aconseguit el repte de comercialitzar la llet i els ous a un preu just, ‘¿Quién es el jefe?’ ha posat el focus en l’oli. En aquests moments al seu web tenen disponible el qüestionari perquè els consumidors dissenyen com volen que siga l’oli que consumiran i quin preu estan disposats a pagar per ell.

El següent producte que estan estudiant portar al mercat són les taronges. Des de la iniciativa expliquen que és un dels primers productes que els consumidors van demanar, sobretot quan van vindre a València a presentar la iniciativa.

Aquest producte està encara en vies d’estudi, però prompte tindrà el qüestionari també actiu.

 

Puedes leer el artículo completo aquí